Колко струва една сватба на морето или плажа около Бургас през 2020

Колко струва една сватба?

Въпросът е много важен и често задаван от младоженците, защото им дава отправна точка. Разбира се всяка двойка има своите изисквания и предпочитания и не бихме могли да ви отговорим конкретно на този въпрос, но сега ще се опитаме поне да ви ориентираме за ценовата рамка на една сватба. Ще има пера, по които сте склонни да похарчите много повече и пера, от които ще можете да спестите, защото не са толкова важни за вас. Надяваме се с тази статия да придобиете обща представа колко струва сватба в Бургас и региона през 2020 година, сватба с изнесен ритуал на плажа, сватба на брега на морето или сватба в ресторант с гледка към морето. Ще се радваме също така да отоговрим на вашите допълнителни питания и конкретни върпоси.

Организация

Ако сте избрали локация далеч от местожителството или родното си място, то определено ще имате нужда от агенция на място, която да се погрижи за цялата организация, да ви представлява и да защитава интересите ви. В случай, че решите да ползвате услугите на агенция нека това да е от първите задачи в списъка ви, защото така ще можете да поверите всичко на тях. В зависимост от задачите, които им поставите – дали ще е цялостна организация на събитието ви, дали ще възложите неспецифични задачи или напротив – вие също искате да поемете част от подготовката, това ще ви струва между 500 – 1000 лв.

Граждански брак

За граждански брак в ритуална зала, с музика и гости ще трябва да платите 100 – 150 лв. Ако го направите без ритуал, гости и музика, ще е напълно безплатно. Разбира се това се прави в случаите, когато искате да пренесете церемонията на специално за вас място.

Изнесен ритуал

Ако искате да си кажете заветното „Да!“ на избрано от вас, романтично място можете да се доверите на ритуалчик (водещ на изнесения ви ритуал), който ще може да се съобрази с изискванията ви (да проведе ритуала на друг език или да бъде двуезичен) и да направи момента за вас много специален, но церемонията няма да има юридическа стойност. Това означава, че предварително трябва да се подпишете в ритуалната зала. В някои градове регистърът се вади от ритуалната зала, за да се сключи официален брак на избрано от младоженците място, но Бургас не е от тях.
За да имате романтичен ритуал с ваш водещ, това ще ви струва 120 – 200 лв. за ритуалчика. На декорацията и необходимите аксесоари ще се спрем отделно след малко, но тук трябва да отбележим, че има комплекси, заведения, локации, които искат наем за мястото, на което ще се проведе ритуала. В някои от случаите в таксата са включени столове за ритуала, коктейлни маси и др.

Венчавка

В Бургас, а и района на цялото южно Черноморие има църкви, които да направят вричането ви пред Бог магичен момент. Черноморец, Царево, Сарафово, Поморие, Крайморие – възможностите са много, а красотата около храмовете е не по-малко впечатляваща от тази в самите божии домове. Таксата, която ще платите е между 100 – 200 лв.

Ресторант

Ресторантите са различни категории, но най-често срещания ценови диапазон за куверт с 4-степенно меню е 50 – 80 лв. Разбира се има значение дали ще сте на брега на морето или в 4-звезден хотел. Предпочитаните локации в разгара на летния сезон могат да си позволят да имат по-завишени цени, но това е взаимосвързано и с качеството на услугата, която получавате. Тук е важно да се спрем на още няколко неща:

1) Коктейл (Welcome drink)
– Не е от задължителните компоненти на една сватба, но ако решите да има най-удачния вариант е да го поръчате от ресторанта, който наемате, за да сте сигурни, че храната се приготвя на място и е прясна. Стандартно за един човек се предвижда – 1 чаша шампанизирано вино, 1 малка минерална вода, 2 солени и 1 сладка хапки. – 10 -15 лв/човек

2) Внасяне на допълнителен алкохол
– Относно самия алкохол тук всеки сам може да направи сметката си, от какво и по колко да купи. Принципно за един гост е достатъчно да се предвиди 1/2 бутилка вино и 200 – 250 гр твърд алкохол. Специфичното обаче е, че всеки ресторант има своя политика за внасяне на допълнителен алкохол. В единият случай може да е такса за отворена бутилка или на брой гости – по 5 – 10 лв/брой или да е фиксирана сума 300 – 500 лв.

3) Свободна консумация
– Ако искате докрай да се погрижите за комфорта на своите гости, вероятно ще предпочетете да поемете за своя сметка и допълнителните им поръчки в ресторанта. За да си поставите някаква рамка, в този случай ви предлагаме 2 варианта – или да зададете в ресторанта горен лимит на сметката, след която допълнителните поръчки да приключат, или да поемете само най-основните неща – кафе, вода, натурален сок (за децата), бира. И в двата случая за около 100 гости това вероятно ще ви струва 800 – 1500 лв. Но не забравяйте, че сте предоставили богато меню на своите гости и ако не можете да отделите бюджет за допълнителни поръчки, не сте длъжни да го правите.

4) Overtime
– Ако тържеството ви продължи след 24:00 ресторантът ще ви поиска наем за всеки допълнителен час, в който ползвате базата и персонала му – 100 – 250 лв./час.

Сватбена торта

Ако искате бутикова, многоетажна торта това ще ви струва 5 – 6 лв. на парче. Имайте предвид, че фондановите торти са малко по-скъпи. Ако търсите по-евтин вариант, голите торти са доста актуални в момента.

Фотограф

Ценовият диапазон при фотографите и видеографите е голям, защото е много важно какви елементи от офертите им ще подберете. В случая с фотографите е от значение дали ще искате сватбен албум, следсватбена фотосесия, втори фотограф и т.н. Цените варират от 1000 до 2400 лв.

Видеограф

Както вече споменахме ценовият диапазон е голям, защото тук можете да изберете да ви се изработи допълнителен трейлър, да се снима с дрон, да има втори оператор и т.н. Цените варират от 1200 до 2400 лв.

Дисководещ

За едно сватбено тържество дисководещите ще ви кажат пакетна цена до 23:30 – 24:00 и тя ще към 600 лв. Ако искате партито да продължи след това за всеки започнат час ще заплащате Overtime по 100 – 120 лв. Ако сте избрали да имате изнесен ритуал е добре да предвидите и озвучаване за него. То ще ви струва 200 лв.

Водещ на тържеството

Ако искате освен дисководещия да наемете специален водещ, който да се заеме с представянето на официалните ритуали, изненади и игри с младоженците и гостите, това ще ви струва 250 – 350 лв.

Декорация

Това перо е най-трудно за пресмятане, защото има безброй варианти. Много зависи дали ще наблегнете на живите цветя, колко пищна ще е сватбената маса, ще включите ли фото кът, ще има ли изнесен ритуал с арка и декорация на отделна локация? Въпреки всички неизвестни за тържество с около 100 гости декорацията ще ви струва между 1500 – 4000 лв.

…това е 1 част на статията “Колко струва една сватба на морето или плажа около Бургас през 2020”, а продължението може да прочетете тук..